Wie is Quote 500-lid Ron Doornink?

Hij is een grootheid in Amerika, maar in Nederland vrijwel onbekend. Ron Doornink stond in 2012 met €62 miljoen in de Quote 500, dankzij een goede neus voor gaming.

door Sonny Motké    fotografie Scott Witter
leestijd 5 minuten    gepubliceerd in Quote 500, editie 2012

‘Ik kwam hier aan met slechts een paar kleren, enkele boeken en weinig anders.’

Hij stond al sinds 2005 in de Quote 500, maar op de redactieloft aan het Singel vroeg eenieder zich af: wie is het eigenlijk? Na jaren van proberen was daar in de zomer van 2012 plotsklaps persoonlijk contact met Neder-Amerikaan Ron Doornink, die vooral bekend – en vermogend – is dankzij zijn job bij computerspellenproducent Activision. Zijn eerste reactie op een portretverzoek? ‘Oh boy.’ Maar bescheidenheid is totaal overbodig voor de man die als 24-jarige student naar de prestigieuze Columbia University in New York trok om daar een Mastertitel in Business Administration te verdienen. Zijn verhaal laat zich lezen als de belichaming van de ‘American Dream’: ‘Ik kwam hier aan met slechts een paar kleren, enkele boeken en weinig anders. Ik heb een geweldige carrière gehad en veel geld verdiend. Daarvoor ben ik veel mensen dank verschuldigd. Ik ben een gezegend mens.’

Maar eerst even terugspoelen. Voordat hij in 1978 de grote oversteek waagde was Doornink de zoon van een kruidenierskoppel in het Gelderse dorpje Brummen. Een glanzende boardroomcarriere was toen nog ver weg: zo werd hij bijna van de MULO geknikkerd omdat hij tijdens lesuren regelmatig de krant zat te lezen in de plaatselijke kroeg. Daarnaast was Doornink meer bezig met sport – bij Sportclub Brummen, op de lokale biljartvereniging of als klaverjasser – en trad hij zelfs op onder de alias DJ ‘The Dock’. En ja, hij kwam zelfs in aanraking met het justitieapparaat: ‘Op erg jonge leeftijd liep ik met een windbuks door een weiland. Dat werd door de boer niet geapprecieerd: in no time was de politie ter plekke, mét getrokken pistolen! Ik werd gearresteerd en kreeg een officiële berisping, maar wat dat precies inhoudt weet ik niet. De Nederlandse douane laat me nog steeds het land in, dus het zal wel in orde zijn.’

‘Hij kon uren zoet zijn met spelletjes die luisteren naar de fijnzinnige titels Mechwarrior 2 en Total Annihilation’

Mede dankzij de ondernemersgenen van zijn ouders – ze openden de eerste supermarkt in Brummen – bleek Doornink - gelukkig - een neusje  te hebben voor het bedrijfsleven. Direct na de studie in New York kreeg hij een baan aangeboden bij Proctor & Gamble, op de afdeling brandmanagement. Vervolgens verhuisde hij naar Californië, ruim vijfduizend kilometer verderop, om in 1998 – na wat baantjes in de voedingsindustrie –  aan de slag te gaan bij computerspellengigant Activision. Vreemd? Allerminst. Doornink is zelf een fervent gamer, zo kon hij uren zoet zijn met spelletjes die luisteren naar de fijnzinnige titels Mechwarrior 2 en Total Annihilation. Vanaf dag één van zijn regeerperiode werkte hij met dermate veel begeisterung dat de omzet – en het personeelsbestand – meer dan vertienvoudigde tot 2500 miljoen dollar. En daar staat natuurlijk een mooie compensatie tegenover. Niet alleen kreeg hij jaarlijks een miljoen mee als salaris, ook cashte hij voor een veelvoud aan opties.

Sinds deze zomer is hij niet meer verbonden aan de firma. ‘Het was een great ride, maar het was tijd om verder te gaan. Nu ben ik investeerder annex executive chairman bij Turtle Beach, een bedrijf dat koptelefoons voor gamers maakt. Het leven is gewoon leuker wanneer ik bezig ben met het bouwen van een bedrijf; het houdt je jong!’ Stil zitten doet de vader van twee tieners - ook een dagtaak -  dan ook niet. ‘De laatste paar jaar zijn financieel erg goed voor me geweest. Ik mag dan geen belangen meer hebben in Activision, mijn private equity-belangen zijn goed opgevoerd.’ Deze woorden lijken een Quote500-notering te rechtvaardigen. Toch? ‘Ik weet niet of ik erop thuis hoor. Veel mensen hebben financiële klappen gekregen tijdens de grote crisis in 2008, en ik ook. En hebben jullie gedacht aan de vele verschillende soorten belastingen die ik hier betaal? Maar ik geef toe: het momentum ligt aan de andere kant!’

Dit is Ron Doornink

Is: executive chairman bij Turtle Beach Was: president van Activision Woont: in Manhattan Beach, Californië Reed: op een racefiets in 33 dagen van Los Angeles naar Boston, een afstand van ruim 5000 kilometer. En: gaat dat nu herhalen op zijn motor: ‘Ik heb net mijn licentie binnen!’