Wie is Quote 500-lid Ron Doornink?

Hij is een grootheid in Amerika, maar in Nederland vrijwel onbekend. Ron Doornink stond in 2012 met €62 miljoen in de Quote 500, dankzij een goede neus voor gaming.

door Sonny Motké    fotografie Scott Witter
leestijd 5 minuten    gepubliceerd in Quote 500, editie 2012

‘Ik kwam hier aan met slechts een paar kleren, enkele boeken en weinig anders.’

Hij stond al sinds 2005 in de Quote 500, maar op de redactieloft aan het Singel vroeg eenieder zich af: wie is het eigenlijk? Na jaren van proberen was daar in de zomer van 2012 plotsklaps persoonlijk contact met Neder-Amerikaan Ron Doornink, die vooral bekend – en vermogend – is dankzij zijn job bij computerspellenproducent Activision. Zijn eerste reactie op een portretverzoek? ‘Oh boy.’ Maar bescheidenheid is totaal overbodig voor de man die als 24-jarige student naar de prestigieuze Columbia University in New York trok om daar een Mastertitel in Business Administration te verdienen. Zijn verhaal laat zich lezen als de belichaming van de ‘American Dream’: ‘Ik kwam hier aan met slechts een paar kleren, enkele boeken en weinig anders. Ik heb een geweldige carrière gehad en veel geld verdiend. Daarvoor ben ik veel mensen dank verschuldigd. Ik ben een gezegend mens.’

Maar eerst even terugspoelen. Voordat hij in 1978 de grote oversteek waagde was Doornink de zoon van een kruidenierskoppel in het Gelderse dorpje Brummen. Een glanzende boardr